​Naturvin – Vin Nature

Det är ingen fluga att ta fram viner med samma metoder som man har gjort i tusentals år. Det är bara för att man bryr sig om sin omgivning och naturen.

Man börjar med att ta hand om sin mark, och ser till att vinrankorna får bästa möjliga miljö för att gro. På så sätt får man även de bästa skördarna. Som skördas för hand så att man inte skadar vinrankorna. På så sätt får man bäst möjliga kvalitén av druvor. Då finns det inget behov att dölja eller konstla till viner med industrijäst, smaksättning, tillsatser, kemikalier eller processer för att skräddarsy viner efter viss smak och publik.

Med naturviner presenterar man de smaker som just denna druvan i just denna marken med den lokala jästen som finns i naturen på just på denna plats. På så sätt kan man med stolhet visa sin terrior. Rent och naturligt. 

På samma sätt tänker vi med vår mat som vi väljer med omsorg och omtanke.

​Fakta om Naturvin – Vin Nature

Vinbönderna har en vision om att lämna jorden i ett än bättre skick till vår kommande generation. De gör viner som uttrycker sin unika växtplats och årgång, och brukar därför jorden med sin yttersta respekt. De har förkastat kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel för att istället bruka jorden på ett ekologiskt och hållbart sätt. Uteslutande handskördade druvor vinifieras utan tillsättning av jäst eller manipulering av druvmusten. Endast små mängder sulfit (svavel) används ibland för att säkerställa att vinerna kan skeppas och hålla kvaliteten.

För närvarande finns ingen certifiering eller organisation som bestämmer vad ett naturvin är, men målet för naturvinsproducenterna är att ha så liten påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt.

Det innebär ofta att druvor skördas för hand och inga kemiska bekämpningsmedel i vingården, ofta helt biodynamiskt odlade druvor sen ett antal år tillbaka. De använder sig av naturliga (vilda) jästsvampar som finns i vingården/vinkällaren när druvmusten jäser till vin.

​Inga bekämpningsmedel / Inga tillsatser

Ingen eller ytterst liten användning av sulfit / Ingen filtrering

Ingen sulfit

Majoriteten av vinerna har ingen tillsatt sulfit. Om det förekommer någon så är det i ytterst liten procent jämfört med ordinarie viner och då bara vid buteljering. Sulfit som tillsätts för att göra vinet mer hållbart och inte oxidera.

Inga tillsatser

Naturvinsproducenterna strävar efter att minimera användning av tillsatser som påverkar vinet. Användning av ekchips eller ekstavar, för att tillföra smak, är heller inte att tänka på. Inte heller andra tillsatser som kan förekomma i vanliga ekologiska viner förekommer inte i naturviner. Att tillsätta till exempel socker, vinsyra eller industriellt framtagen jäst är inte acceptabelt. Mikrooxidation, syresättning av vinet för att mjuka upp det förekommer inte. Inte heller att avlägsna vatten och/eller alkohol för att öka på koncentrationen (så kallad omvänd osmos).

Små partier

Våra viner kommer från små gårdar som som mest producerar några få tusen flaskor per sort. Det gör att vi med jämna mellanrum får byta vinsort.

Naturvin förvaring och lagring

Eftersom naturviner inte har några eller väldigt låga halter av sulfiter gör det att vinerna inte tål någon längre lagring. När du öppnat en flaska naturvin kan den med fördel sparas några dagar. Den blir ännu godare och smakrikare efter en dag eller två.

Orange vin

Orange vin är i grunden vitt vin (viner på gröna druvsorter) som är gjorda med lång skalmaceration. (Urlakning av smak- och färgämnen ur druvskalen och druvkärnorna samtidigt som jäsning sker, efter att druvorna har krossats) Denna process påminner om framställning av röda viner. De får genom detta ofta en gulaktig färgton, och skalkontakten ger dessutom viss beska och tanniner. Påtagliga tanniner i vita viner brukar vara en märklig upplevelse första gången man stöter på det. Det är en rätt udda vinstil med historiska anor.