NATURVINER

Naturviner – Vad är det?

Framförallt har bönderna en vision om att lämna jorden i ett bättre skick än nu, men också att vinerna ska uttrycka sin unika växtplats och årgång, och brukar därför jorden med sin yttersta respekt. Inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Nästan alltid handskördade druvor som vinifieras utan tillsättning av jäst eller annan manipulering. Ibland används ytterst små mängder sulfit för att hålla kvaliten längre.

Det finns ingen certifiering eller organisation som bestämmer vad ett naturvin är, men målet för bönderna är att ha så liten påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt, vilket gör att de använder sig av naturliga, vilda, jästsvampar som finns i vinkällaren när musten jäser till vin.

Det innebär att druvorna skördas för hand och inga kemiska bekämpningsmedel används, ofta är vinstockarna helt biodynamiskt odlade sen många år tillbaka.

Våra samarbetspartners när det gäller både vin och annat, hittar du här.

Kort sagt, inga bekämpningsmedel, inga tillsatser, ingen eller ytterst liten användning av sulfit och ingen filtrering.

Ingen sulfit

Naturviner har oftast ingen tillsatt sulfit. Om det förekommer någon så är det i ytterst liten procent jämfört med ordinarie viner och då bara vid buteljering. Sulfit som tillsätts för att göra vinet mer hållbart och inte oxidera.

Inga tillsatser

Bönderna strävar efter att minimera användning av tillsatser som påverkar vinet. På samma sätt som de väljer att inte använda sig av ekchips, ekstavar, tillsatser som t ex socker, citronsyra eller industriellt framtagen jäst. Mikrooxidering, syresättning av vinet för att mjuka upp det, förekommer inte.

Små partier

Vi tar in viner från små gårdar som bara producerar några tusen flskor per sort. Det gör att vi med jämna mellanrum får byta vinsort.

 

Naturvin förvaring och lagring

Eftersom naturviner inte har några eller väldigt låga halter av sulfiter gör det att vinerna inte tål någon längre lagring, de brukar inte ligga längre än ett år. Vi öppnar gärna en flaska som vi låter vara öppnad några dagar, den blir bara godare och smakrikare.

Orange vin

Det är i grunden ett vitt vin som är gjorda med lång skalmaceration, urlakning av smak- och färgämnen ur skal och kärnor samtidigt som det jäser. Denna process påminner om framställning av röda viner. De får genom detta ofta en orange färgton, och skalkontakten ger dessutom viss beska och tanniner. Påtagliga tanniner i vita viner brukar vara en märklig upplevelse första gången man stöter på det. Det är en rätt udda vinstil men med historiska anor.